De verzorging van mensen met een donkere huid is niet gelijk aan die van een blanke huid. Doordat er verschillen in eigenschappen van de huid zijn, is een andere aanpak nodig.
Voetverzorging:
Gebruik geen scrubs en vette cremes bij de donkere huid. Deze blokkeren het afschilferingsproces waardoor een ophoping van hoorncellen ontstaat.
De hoorn- of keratine laag is bij de donker huid over het algemeen dikker en stugger. Er is meer eeltvorming en de huid heeft de neiging tot schilferen en kloofvorming. Doordat er vaak sprake is van een vochtarme huid voelen de voeten droog en perkamentachtig aan. Dagelijks insmeren met een hydraterende créme is belangrijk.
Aromatische en etherische oliën zijn voor de donkere huid ideaal om te gebruiken. Deze hebben over het algemeen min of meer antiseptische, zuiverende, regenererende, zuurstof verhogende en ontgiftende werkingen (hebben een regulerend effect op de huidstofwisseling).
Een veel gehoord misverstand is dat de donkere huid van zichzelf veel vocht bevat. Dit is niet het geval. Het is daarom belangrijk om ook de donkere huid dagelijks in te smeren met een hydraterende creme.
De aangeboren huidskleur:
Deze wordt bepaald door de aanwezigheid van biologische kleurstoffen zoals:
– Melanine = de hoofdkleurstof gevormd door melanocyten
– Keratine = hoornstof waarin melanine resten aanwezig zijn
– (oxy) Hemoglobuline = bloedkleurstof
– Caroteen = oranje gele kleurstof die ook in fruit voorkomt
Deze genetische kleur kan beïnvloed worden door allerlei factoren zoals: vaatverwijding of -vernauwing, hormonale invloeden, UV-straling, caroteenrijke voeding, bloedarmoede, gebruik van bepaalde geneesmiddelen, zwangerschap of huidziekten.
Alle mensen, ongeacht de huidskleur, hebben evenveel melanocyten. Er zijn twee soorten:
– bruinzwarte: eumelanine
– geelbruine: pheomelanine
De melanocyten van mensen met een donker huid hebben een grotere producerende activiteit waardoor er meer melanine gevormd wordt.
Verschillen tussen blanke en donkere huid, behalve kleur:
– de hoornlaag van de huid bevat meer vettige stoffen
– in de lederhuid bevinden zich meer oppervlakkige bloedvaten en minder elastine vezels
– in de donkere huid zijn meer eccriene en gemengde apocrienne-eccriene zweetklieren, meer en grotere talgklieren en daardoor ook grotere poriën te vinden.
Een van nature donker huid beschermt vele malen beter tegen de zon, tegen veroudering en tegen huidziekten. Donkere mensen krijgen hun kleurtje door de grote verspreiding van pigment door de opperhuid. Ten eerste zijn ze goed beschermd tegen de zon en de schadelijke infecten hiervan (zoals huidkanker), maar moeten oppassen voor verbrandingen. Donkere huiden passen zich aan het Nederlandse klimaat. Volop in de zon is daarom ook voor donkere huidtypen niet verstandig zonder insmeren. Een nadeel van meer pigmentatie is dat de donkere huid 30 tot 40 % meer warmte opneemt. Die het lichaam ook weer kwijt raakt (het transpireren).