Telefoonnummer

0591-646430

E-mail

info@pedicure-emmen.nl

De schimmelnagel / onychomycosis wordt in de volksmond vaak ten onrechte “kalknagel” genoemd.

De schimmelnagel is te herkennen aan een verdikking van de nagelplaat met afbrokkeling, vooral aan de onderzijde. Ook het nagelbed raakt aangetast, waardoor verhoorning optreedt. Door schimmel aangetaste nagels zijn te herkennen aan gele of witachtige strepen, in lengte-, soms in breedterichting, die door het gezonde bovendeel van de nagelplaat heen schemeren.

Een schimmelinfectie van de nagel begint vaak aan de vrije nagelwand. Bij voeten zijn dit vooral de plaatsen waar druk door schoeisel wordt uitgeoefend en waar gemakkelijk beschadigingen kunnen optreden.

Vaak is er tegelijk sprake van voetschimmel (zwemmerseczeem) tussen de tenen. Hierbij kunnen pijnlijke kloofjes ontstaan.

Diabetes patiënten hebben een verhoogde kans op een schimmelnagel.

De infectie is zeer besmettelijk en kan, bij verwaarlozing en foute nagel- en voetverzorging, op andere nagels worden overgebracht. Dat proces kan maanden tot jaren duren maar leidt uiteindelijk tot aantasting van alle nagels.

Men denkt meestal dat men er niets aan kan doen, toch is dit heel goed mogelijk. Je moet veel geduld hebben voordat de nagel volledig hersteld is.

Behandeling:

Een schimmelnagel kun je alleen bestrijden als je de nagel helemaal schoonmaakt, dat wil zeggen alle aangetaste delen van de nagel laten verwijderen door de pedicure.

Verder bestaat de behandeling uit een lokale behandeling met speciale crèmes of tincturen of oraal met tabletten voor geschreven door een arts. Als een arts orale tabletten voorschrijft zal hij u altijd adviseren een pedicure te bezoeken voor een behandeling.

Vaak worden middelen gekozen om de schimmelinfectie beheersbaar te houden, waarbij na langdurig behandelen de schimmel geheel kan verdwijnen.

Er kan uitgezocht worden welke behandeling of combinatie van behandelen bij u past. Dit kan door een zorgtraject  te opstellen naar aanleiding van een schimmeldiagnose.

Schimmelnageldiagnostiek:

Is het microscopisch vaststellen van de aanwezigheid van de schimmel en welke schimmelsoort het betreft, hieraan kan een behandeling met een zorgtraject worden gekoppeld.

Bij een succesvol zorgtraject hoort een regelmatig bezoek aan de pedicure om de aangedane nagel optimaal te laten verzorgen en te laten beoordelen of het zorgtraject dat is ingezet daadwerkelijk effectief is.

Wat moet u zelf doen:
  • 1 à 2 maal per week een voetbadje nemen met azijn en dan flink borstelen
  • dagelijks de antischimmel crème of tinctuur aanbrengen
  • iedere dag schone sokken aan
  • sokken en schoenen regelmatig met een antischimmel spray behandelen
  • slippers dragen in openbare wasgelegenheden
  • na het wassen met zeep, zeep resten goed afspoelen
  • veel geduld hebben en dagelijks behandelen omdat een schimmelnagel zeer hardnekkig is. 1 dag niet behandelen = 14 dagen doorbehandelen.

Als nog één derde of meer van de nagel aanwezig is kan ik een Nagelreparatie toepassen, door een gel- of acrylnagel te plaatsen. Een nadeel is wel dat deze eraf moet bij elke behandeling vanwege de schimmel.

Tip: In de zomermaanden heeft u dan een mooie nagel!

Het regelmatig verwijderen van zieke nageldelen in het begin door de pedicure, zal de behandelingsduur verkorten.